Mákos kalács

Mákos kalács: mostanában inkább már csak emlegetik, de ritkábban sütik karácsonykor. Divatosabb lett a bejgli. A kettő között az az alapvető különbség, hogy a diós és mákos kalács alapanyaga dagasztott kelt tészta, míg a bejgli kelesztett tészta ugyan, de nem dagasztják, továbbá vékonyabb a tésztája, több és mazsolával dúsított a töltelék benne.  Régebben a falvainkban nem a bejgli volt a szokásos karácsonyi sütemény, hanem a dagasztott kelt tésztából készített diós és mákos kalács. A hagyományok felelevenítésére mákos kalácsot készítettem. Itt olvashatod a receptet és láthatod a készülő és a kész mákos kalács képeit. 

 Mákos kalács készítése 

Hozzávalók

1 rúdhoz 

A tésztához: 

A töltelékhez: 

A mákos kalács elkészítése 

 A mákos kalács sütése 

A feltekert tésztát az előmelegített sütőbe teszed. 7 – 8 perc után leveszed a hőmérsékletet 220 fokra, majd 10 perc után 180 fokra. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarod. Összesen 35 percig sütöd.

Elkészítési idő

Ha frissen szeretnéd tálalni, kb. 3 órával a tálalás előtt kell elkezdened. A kelés idejét nem lehet előre meghatározni, mert az függ a helyiség hőmérsékletétől is.

Tálalás, javaslat

Amikor kihűlt, felszeleteled és tálra vagy tányérokra teszed. Ha marad belőle, reggeli és délutáni tejes kávé mellé nagyon finom. Tartalma leves után második fogás is lehet. A gyerekek imádni fogják!

Érdekelhet még: 

Mákos guba

Képek: saját készítésű mákos kalács saját felvételei. 

Tovább a blogra »