Tepertő és tepertőkrém

Tepertő krém készítés igazán nem nehéz dolog. A bökkenő a tepertőben rejlik. Régen a háztartásokban a zsírkészítés mellékterméke volt, manapság viszont már szinte arany árban lehet hozzájutni. Ára 2000 és 3500 Ft között van attól függően, hol vásárolod – és ez még nem a mangalicából készült tepertő. Ha viszont rászánod magad, hogy otthon sütsz ki zsírszalonnát, kilónként 500 Ft-ért is előállíthatod.

A tepertő készítése

A tepertő készítése zsírszalonnából történik, amit a hentesüzletekben lehet vásárolni. A zsírszalonna sütése is olyan tevékenység, amelyet régen a háztartásokban végeztek disznóölés után, manapság viszont idegenkedik tőle az ember. Pedig nem egy bonyolult dolog, és azon tevékenységek sorába tartozik, amelyekkel pénzt lehet megtakarítani. Mondhatod, hogy főzéshez nem használsz zsírt, csak növényi olajat, és zsírra nincs is szükséged. Ezt természetesen megteheted, de ha szereted a magyaros ételeket, tudnod kell, hogy a disznózsírban oldódott piros fűszerpaprika adja a jellegzetes, jó ízét ezeknek az ételeknek.

A zsírszalonnát a sütés előtt – ahol szükséges – késsel letisztítod, 2 x 2 cm-es kockákra vágod. Megfelelő méretű lábos aljára kevés vizet öntesz, ráteszed a zsírszalonnát és lassan elkezded melegíteni. Időnként megkevered, hogy le ne ragadjon az edény aljára. A melegítés hatására a zsír lassan elkezd kiolvadni a zsírszalonnából, és elérkezik az az állapot, amikor már a szalonna “úszik” a zsír tetején. Lassan forralva a benne levő víz eltávozása után a szalonnából megpirulva ízletes tepertő lesz. Ekkor leszűröd, kicsit kinyomkodod és tetszés szerint felhasználod.

A tepertő felhasználása

Önmagában:

 

Kenyérrel, zöldségekkel kiváló – leginkább téli étel, mert magas a kalória tartalma. Hideg reggeli vagy vacsora lehet belőle

Tepertőkrém darált tepertőből:

 

A tepertőt ledarálod, fűszerezed és kenyérre kenve fogyaszthatod. A tetejére tehetsz különféle zöldségeket, zöldpaprikát, újhagymát, lila hagymát, ami kedvedre való vagy éppen van otthon.

Tepertőkrémet vásárolhatsz is. Fesztiválokon árulják kis bögrékben, textil fedővel, nagyon borsos áron.

A tepertőkrémet felhasználhatod tepertős pogácsa készítésére.

Ha érdekel egy jó recept, itt találod:

Tepertős pogácsa készítése. 

Tepertőkrém főtt tojással:

 

Ha túl zsírosnak találod a tepertőt, összekeverheted szétnyomkodott főtt tojással (10 dkg tepertőhöz vegyél 2 db tojást). Ideális kiegészítője a tepertőnek, mivel a főtt tojás önmagában nagyon száraz. Az így elkészített masszát lehet fűszerezni: bors, mustár, vagy más főszerfélék hozzáadásával.

Saját készítésű tepertő és tepertőkrém képek: saját felvételek.

Címkék:
Tovább a blogra »