Kenyér dagasztás nélkül

Kenyér dagasztás nélkül? Erre a néhány szóra sokan felkapják a fejüket. Micsoda? Lehet dagasztás nélküli kenyeret sütni? Az emberek emlékezetében a kenyérsütés fogalma összekapcsolódik a kovász és a dagasztás fogalmával. Az előbbi valami csodaszerként, az utóbbi pedig nehéz fizikai munkaként jelenik meg a képzeletben. Ha ez ilyen komplikált és nehéz munka, inkább megvesszük a boltban – hiszen ma már mindenféle csodakenyér kapható készen.

Miből készül a kenyér?

A kenyér alapanyagai:

Az élesztő vagy kovász ” erjedési folyamatot indít be, és a keletkező gázoktól lesz lyukacsos a kenyér. A kenyér dagasztásakor Te dolgozol, a dagasztás nélküli kenyér készítésekor a munkát az élesztő végzi el.  A fentiekből érzékelheted, hogy az alapanyagok ára a “filléres” kategóriába tartozik. Ezért, no meg azért, mert az üzletekben kapható kenyerek nagy része tele van adalék anyagokkal, a téma “megér egy misét”.

A kenyér dagasztás nélkül

 

Kevés élesztővel készül, így jóval hosszabb kelesztési időre van szükség, mint a dagasztással készült kenyereknél: 10 – 12 – 14 órára – az élesztő mennyiségétől és a helyiség hőmérsékletétől függően.  A recept, amit az alábbiakban olvashatsz, alapanyagként búzaliszt és rozsliszt keverékét tartalmazza. (A kovász készítése kicsit macerás, azért készítem én is élesztővel.)

A dagasztás nélküli kenyér készítésének 3 kritikus pontja:

A dagasztás nélkül készült kenyér készítése

Hozzávalók:

A hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek, más különösebb előkészítést nem igényelnek.

Ebből a mennyiségből egy db kb. 70 dkg-os kenyér lesz. Természetesen kétszer ekkora mennyiségekkel is dolgozhatsz, készíthetsz egy belőle egy vagy két kenyeret. A kétszeres mennyiség gazdaságosabb, mert ugyanazzal az energiával kétszer annyi kenyeret készítesz.

A kenyér elkészítése:

 

A lisztet beleteszed egy tálba. (Ha szükséges, átszitálod.)Hozzáteszed a sót és a porélesztőt. Összekevered.

Keverés közben hozzáadod a vizet. Kézzel kicsit összedolgozod.

Lefedve félre teszed és hagyod kelni 10-12-14 óra hosszat.

A tésztára ráütsz, hogy távozzon belőle a levegő ét átdolgozod.



Lisztezett lapon letakarva 2 órát pihenteted.

A pihentetés vége előtt negyed órával a sütőt 215 fokra előmelegíted.

Ha van sütőbe tehető, megfelelő méretű lábosod, felforrósítod és beleteszed a kenyeret. Tetejét bevagdalod (tojással, tojásfehérjével vagy tejföllel megkened – de ez nem feltétlenül szükséges). Az eredeti recept így szól.

Nekem nincs ilyen lábosom. Én bezsírozott, lisztezett sütőlapon sütöm (a sütőpapír sajnos ráragad a kenyérre).

A kenyér sütése:

 

215 fokon 45-50 percig – levegőkeverés nélkül. Az eredeti recept szerint 30 percig letakarva, 20 percig fedő nélkül. A sütésnél vedd figyelembe, hogy milyen a sütőd. Kisebb nagyobb eltérések lehetnek. A jól átsült kenyér alul-felül kopog. A tetejét vizes ecsettel áthúzod. Ettől szép fényes lesz.

Én nem fedtem le. Sütés közben így is nagyon szépen “feljött”, a képen láthatod és a belseje is szép, lyukacsos lett.

A dagasztással készült kenyér készítéséről itt olvashatsz. 

Képek: saját készítésű dagasztás nélküli kenyér saját felvételei.

Címkék:
Tovább a blogra »