Az almás rétes egész évben készíthető friss almából. Aki szereti a sok almát és kevés tésztát tartalmazó süteményeket, annak méltán egyik kedvence lehet az almás rétes. Az alma egész évben kapható, így e sütemény elkészítésénél sem kell eltett töltelékre fanyalodnunk. Készen vásárolható réteslapból nagyon egyszerűen elkészíthető és megsütve a fahéjas illat még csábítóbbá teszi.
2 rúdhoz, kb. 14 darabhoz
Az almát megreszeled, kicsit becukrozod, állni hagyod egy órát. A lét kinyomkodod, egy tálban kétfelé osztod, mivel két rúd készül majd belőle.
A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon. A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod. Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 10 cm-re elhelyezed a tölteléket a következő sorrendben:
A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni. Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. Az így elkészített almás rétes tetejét olvasztott zsírral megkened. A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Én levegőkeverés nélkül, alsó-felső sütéssel szoktam elkészíteni. Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.
A réteseket tálra teszed, a tetejét porcukorral megszórod. Frissen sütve a legjobb, de később is jó, például reggelire.