Ételek spárgából

A spárga április végétől június elejéig kapható a piacokon. Sok értékes anyagot tartalmaz, ezért a háziasszonyok és séfek nagy része szívesen készít ételeket spárgából. Ez a zöldség már az ókori Egyiptomban, Görögországban és a Római birodalomban is kedvelt volt , Július Caesar egyik kedvenc étele volt a spárgából vajjal készült étel. Nálunk a 16. században kezdték termeszteni, fehér és zöld fajtája vált kedveltté hazánkban.

A spárga legfontosabb tulajdonságai

Mire figyelj a vásárlásnál?

Jó ételeket spárgából csak akkor lehet készíteni, ha a zöldség friss. Ezt elég nehéz felismerni, mert a piacokon a tövét műanyag zacskókba csomagolják, és az árusok rendszerint tiltakoznak az ellen, hogy közelebbről megnézd, esetleg egy szálat megtörj, amelynek friss állapotban roppannia kell. Még az is előfordul, hogy nemcsak szálkás, hanem dohos az alja, ami még rosszabb. Ha ilyen spárgát sikerült választanod, meglehet, hogy az alsó harmadát ki kell dobnod.

A spárga tisztítása

A fehér spárga szárából 1-2 cm-t le kell vágnod,  a felső 5-6 cm kivételével zöldségtisztítóval meg kell tisztítanod, a zöld spárgának csak az aljáról kell eltávolítanod a fehér illetve villára elszíneződött darabot. Ezzel ne takarékoskodj, mert nem lesz jó a spárgából készült étel.

Ételek spárgából

Készülhet belőle előétel,  leves, köret, tészta-étel, sőt főétel is.

Előétel:

Leves:

Köret:

Főétel:

Tésztaétel:

Saláta:

A tejszínes spárgakrém leves receptjét

itt találod.

A spárgáról többet

itt olvashatsz.

Képek: saját felvételek

Címkék: ,
Tovább a blogra »