Sonkafőzés

Nyakunkon a húsvét. Ilyenkor már szinte mindenki tervezgeti, hogy milyen finomságokkal lepje meg családját ezen az ünnepen. A húsvéti ételek között az egyik főszereplő a főtt sonka, amelyet húsvét szombatján szokás elfogyasztani, mint első húsételt a hosszú böjt után. A sonkafőzés szakértelmet kíván, ha azt akarjuk, hogy valóban méltó legyen ehhez az év egyik legnagyobb ünnepéhez.

A sonka előkészítése főzésre

Főzés előtt a sonkát egy éjszakára be kell áztatni, hogy a pácolásnál bevitt só nagy része eltávozzon a húsból. Az áztató lét le kell a sonkáról önteni.

A sonka főzése

Olyan edényben történjen, amelyben a főzővíz a hűst teljesen befedi. A főzővízbe tett fűszerek a főtt sonkának is, és a főzővíznek is kellemes ízt adnak. A fűszerek mennyisége függ a főzővíz mennyiségétől, azaz végső soron a sonka méretétől. Egy másfél kiló körüli sonka főzővizébe a következő fűszereket ajánlatos tenni:

A víz melegítése olyan lassan történjen, hogy 2-3 óra alatt érje el a forrás hőmérsékletét és főzés közben csak gyöngyözve forrjon. A főzési idő függ a sonka méretétől. A másfél kilós darab a forrástól számítva nagyjából másfél óra alatt fő meg. A főzés befejezése előtt a tojások és megfőzhetők a sonka mellett, így nagyon jó ízűek lesznek. Utána a sonkának a főzővízben kell kihűlnie.

Tehát a szombati vacsorához a sonkát már pénteken be kell áztatnod és korán reggel el kell kezdened főzni, hogy szombaton este hideg és szépen szeletelhető legyen.

Tálalás

Tálalásnál a sonkához adhatsz:

Megjegyzés: 

A főzővizet ki ne öntsd. Húsvét után hüvelyesekből készült levesekhez, főzelékekhez felhasználhatod.

 

Aktuális letölthető anyag: 

Húsvét a konyhában

A húsvét ünnepéről itt olvashatsz:

A húsvéti ünnepkör

Zöld csütörtök

Húsvéthoz kapcsolódó receptek:

Spenót tükörtojással 

Kalács

Tárkonyos bárány leves

Képek: saját felvételek.

Tovább a blogra »