Az étkezési kultúra fejlődése magával hozta a fűszerek egyre szélesebb körű használatát. Ma megcsodálunk egy-egy fűszerkertet és kevesen emlékeznek arra, hogy régen a falusi konyhakertekben a háziasszonyok maguk termelték meg a konyhában használt fűszernövényeket: petrezselymet, kaprot, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet, zsályát, csombort. Mit teszünk mi most? Ugyanezt tesszük a teraszon, erkélyen cserépben. A zöld fűszerek használata reneszánszát éli, az igényesebb éttermek egy részének is van saját fűszerkertje.
Ez több tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy mennyi helyed van a cserepek elhelyezésére. Arra kell gondolnod, hogy amikor a kis növényt megvásárolod, egy-két nap után át kell ültetned egy nagyobb cserépbe, mert különben nem fog fejlődni, sőt tönkre is mehet. Átültetésükhöz 15, 20 és 25 cm-es cserepeket, vagy balkonládákat használhatsz. Petrezselymet, kaprot nem érdemes otthon nevelned, mert megveheted a piacokon és a kapor nem is igazán szép látvány és elég magasra nő. Tájékoztatásul néhány javaslat:
bazsalikom
szurokfű (oregano)
rozmaring
kakukkfű
tárkony
Ha cserépben nevelsz fűszernövényt, jó ha tudod, hogy mire van szükségük:
Ha ezek a feltételek teljesülnek, a fűszernövények szépen fejlődnek és egész nyáron ellátnak zöld fűszerrel.
A fűszerek elsőrendű feladata az ételek élvezeti értékének növelése, de ezen kívül más értékes tulajdonságokkal is bírnak:
A bejárat közelében tartva védik a lakóteret a legyektől és más rovaroktól.
A fűszerezés a konyhaművészet tárgykörébe tartozik és nem lehet egy-két hónap alatt megtanulni. Az előírt mennyiségek mindig hozzávetőlegesek, mert mindenkinek más az ízlése. Alkalmazkodni kell
Mégis van néhány alapelv, amelyhez érdemes tartani magad:
Ha türelemmel gyakorolod, az eredmény magáért fog beszélni. Fűszerekkel kapcsolatos cikkeket itt találsz: Tíz fűszernövény – tíz kérdés Fűszernövények a háztartásban Őrök állnak az erkélyünkön Képek: saját felvételek