Nyakunkon a húsvét. Ilyenkor már szinte mindenki tervezgeti, hogy milyen finomságokkal lepje meg családját ezen az ünnepen. A húsvéti ételek között az egyik főszereplő a főtt sonka, amelyet húsvét szombatján szokás elfogyasztani, mint első húsételt a hosszú böjt után. A sonkafőzés szakértelmet kíván, ha azt akarjuk, hogy valóban méltó legyen ehhez az év egyik legnagyobb ünnepéhez.
A sonka előkészítése főzésre
Főzés előtt a sonkát egy éjszakára be kell áztatni, hogy a pácolásnál bevitt só nagy része eltávozzon a húsból. Az áztató lét le kell a sonkáról önteni.
A sonka főzése
Olyan edényben történjen, amelyben a főzővíz a hűst teljesen befedi. A főzővízbe tett fűszerek a főtt sonkának is, és a főzővíznek is kellemes ízt adnak. A fűszerek mennyisége függ a főzővíz mennyiségétől, azaz végső soron a sonka méretétől. Egy másfél kiló körüli sonka főzővizébe a következő fűszereket ajánlatos tenni:
- 20-25 szem fekete bors
- 2-3 szem szegfűbors
- 8-10 szem borókabogyó
- 3 babérlevél
- 1 db fokhagyma (letisztítva, a gerezdek feldarabolva)
- 1 db közepes vöröshagyma (egészben, megtisztítva).
A víz melegítése olyan lassan történjen, hogy 2-3 óra alatt érje el a forrás hőmérsékletét és főzés közben csak gyöngyözve forrjon. A főzési idő függ a sonka méretétől. A másfél kilós darab a forrástól számítva nagyjából másfél óra alatt fő meg. A főzés befejezése előtt a tojások és megfőzhetők a sonka mellett, így nagyon jó ízűek lesznek. Utána a sonkának a főzővízben kell kihűlnie.
Tehát a szombati vacsorához a sonkát már pénteken be kell áztatnod és korán reggel el kell kezdened főzni, hogy szombaton este hideg és szépen szeletelhető legyen.
Tálalás
Tálalásnál a sonkához adhatsz:
- főtt tojást
- salátát, piros retket, újhagymát, metélő hagymával is díszítheted
- franciasalátát
- kalácsot vagy kenyeret.
Megjegyzés:
A főzővizet ki ne öntsd. Húsvét után hüvelyesekből készült levesekhez, főzelékekhez felhasználhatod.
Aktuális letölthető anyag:
A húsvét ünnepéről itt olvashatsz:
Húsvéthoz kapcsolódó receptek:
Képek: saját felvételek.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: