Főzz otthon

Meggyleves – meleg nyári napokra

A meggyleves a hideg levesek között az királynő. Majdnem mindenkinek egyik kedvence. A meggy érése idején többnyire  meleg napok vannak, ilyenkor van ennek az ételnek a fő szezonja. A nyár hosszú, a meggy leérik, de hideg levest bármilyen gyümölcsből – szinte azonos módon – tudsz készíteni. Az édesebb gyümölcsöknél a savanykás íz kevés citromlével elérhető. Menta vagy citromfű nélkül is finom. Ha most ezt a receptet feljegyzed vagy megjegyzed (évek óta fejből főzöm), ennek alapján egész nyáron készíthetsz üdítő gyümölcsleveseket.

 

A meggyleves hozzávalói

4 -6 személyre (adagtól függően)

  • 1 kg meggy
  • 1 liter víz
  • 2 evőkanál cukor  (ízlés szerint lehet kevesebb vagy több)
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt (kevesebbel hígabb, többel sűrűbb lesz a leves)
  • fűszerek: citromhéj, fahéj, szegfűszeg
  • néhány citromkarika a tálaláshoz (ez sem keleti kérdés)
  • menta vagy citromfű levél a díszítéshez (ha van otthon cserépben vagy a kertben)

 

 

Előkészítés

A meggyet kimagozod (ha benne maradnak a magok, akkor evés közben kell azokat eltávolítani). A fűszereket l dl vízben kifőzöd vagy kis gézzacskóba teszed a gyümölcs mellé (ha nem, akkor a levesben maradnak – az sem nagy gond).  

A meggyleves elkészítése

A meggyet kb. 1 liter vízben (a fűszeres víz is legyen benne) felteszed főni. Amíg a leves melegszik, elkészíted a habarást. A 2 dl tejfölben elkevered a lisztet, a főzővízzel kicsit felhígítod, hogy jól keverhető és önthető legyen. Néhány perc főzés után a habarást tovább hígítod a meleg főzővízzel, majd a levesbe öntöd. Ha félsz attól, hogy nem lesz csomómentes, használj szűrőkanalat. A habarás után a levest összefőzöd (egy-két perc forrás), lehűtöd, tálalásig hűtőszekrényben tartod.

meggyleves

 

Tálalás

A meggyleves többféle módon tálalható: csészében vagy tányéron. Lehet rá tenni citromkarikát, menta- vagy citromfűlevelet, akár tejszínhabot is (ez utóbbi esetben sűrűbbre főzve desszertként is tálalható.

Meggyleves

Meggyleves

A meggy-szezon elmúltával is készíthetsz meggylevest, ha mélyhűtőben elteszel néhány zacskóval, vagy ha kicsi a mélyhűtőd, tedd el üvegben, cukor nélkül kidunsztolva. A leírást megtalálod a Befőzési kisokosban.

Ha érdekel, a hideg uborkaleves receptjét itt érheted el.

  A meggyleves képei: saját felvételek

Címkék:

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!