A medvehagyma évelő növény. Akkor bújik ki a földből, mikor a fákon még nincs levél, ekkor gyűjti magába az energiát a túléléshez. Mire a lombkoronák kifejlődnek, már el is virágzik. Fogyasztani a virágzás előtti gyenge leveleket lehet. Nálunk legnagyobb mennyiségben a Mecsekben, Orrfű közelében található. Itt szokták megrendezni minden évben a Medvehagyma Fesztivált. Szedésénél vigyázni kell, mert nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami viszont mérgező. Egyedül ne kószálj az erdőben, mert a medve is szereti.
Ételek medvehagymából
Néhány éve nagy divat lett a medvehagymából különféle ételeket készíteni, többek között az alábbiakat:
- medvehagyma leves
- medvehagyma mártás
- medvehagymás palacsinta
- medvehagymás pogácsa.
Tartósítani is lehet (szárítani, fagyasztani, pesztó is készíthető belőle).
Medvehagyma leves
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon)
- 2 db közepes burgonya
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 2 – 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
- 2 dl főzőtejszín
- 1 liter víz (a krumpli főzővizével együtt)
- 2 közepes szelet fehér kenyér
- só, bors.
Elkészítés:
- A medvehagyma levelekről vágd le a szárakat, mosd meg és aprítsd fel. A burgonyát hámozd meg, vágd fel darabokra és kevés vízben tedd fel főni. A hagymát vágd fel apróra. A fokhagymát vágd fel, sóval dörzsöld szét, vagy fokhagymaprésben zúzd szét. A kenyeret megpirítod és kockákra vágod. Ha nincs pirítód, vágd fel kockákra, és kevés zsíron pirítsd meg egy lábosban.
- A medvehagymák szárát távolítsd el és egy tálban engedj rá vizet (mivel erdőben terem, nem árt neki egy kevés áztatás.
- Tisztítsd meg a krumplit és kevés vízben tedd fel főni.
- A hagymát vágd fel apróra és tedd fel párolni kevés olajon vagy zsíron.
- A medvehagymát mosd meg, vágd fel apróra, dobd rá a hagymára és párod vele együtt, amíg kicsit összeesik.
- Közben tisztítsd meg és vágd apróra a fokhagymát vagy készítsd be a fokhagyma présbe. Tedd a medvehagymás masszához.
- A masszát botmixerrel pépesítsd el, közben a főtt krumplit is tedd hozzá. A pépet ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a tejszínt, engedd fel, és melegítsd forrásig.
- Közben piríts meg két nagyobb szelet kenyeret és vagdald fel kockákra (ha nincs kenyérpirítód, kockázd fel a kenyeret és kevés olajon pirítsd meg).
Tálalás:
Kenyérkockákat tégy a tetejére és ha van, megszórhatod a tetejét snidlinggel.
Gyors számítás:
Medvehagyma: 240 Ft
Krumpli, hagyma, fokhagyma: 60 Ft
Tejszín: 140 Ft
Többi: 60 Ft
Összesen: 500 Ft, 125 Ft/adag
Tejszín nélkül: 360 Ft, 90 Ft/adag
További receptek:
Medvehagyma tartósításáról
Képek: saját felvételek
Kommentek