Főzz otthon

Pozsonyi kifli

A pozsonyi kifli a bejgli kistestvére. A hagyományok egyik változata szerint egy pozsonyi cukrászmester készített gyerekeknek a bejgli kicsinyített mását. E sütemény szerepel különleges termékként szerepel az Uniós nyilvántartásban is magyar, szlovák és német nyelven. (Forrás: Wikipedia). Ez annyiban érthető is, hogy Pozsony városához mind a két szomszédos országnak, mind nekünk is kötődésünk van  (magyar országgyűlések színhelye volt). Hogyan készül ez a híres sütemény? – Egyszerűbb, mint gondolnád. 

Pozsonyi kifli

 

A pozsonyi kifli hozzávalói

12 db diós és 12 db mákos kiflihez:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 tojás sárgája
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 dkg élesztő és 1 kávéskanál cukor
  • 1 dl tej
  • 2-3 evőkanál tejföl

A töltelékhez

  • 1o dkg darált dió
  • 1o darált mák
  • 1 db citrom reszelt héja 
  • 5 – 5 evőkanál cukor (ízlés szerint tehetsz többet v. kevesebbet is)
  • 1 dl tej

A kiflik kenéséhez

  • 1 (esetleg 2 db) tojás sárgája

 

A pozsonyi kifli elkészítése

 

A tészta elkészítése:

A lisztet a vajjal összemorzsolod. Összekevered a porcukorral, csipet sóval, a közepébe mélyedést készítesz.
Az 1 dl tejbe 1 kávéskanál cukrot teszel és langyosra melegíted (ne legyen meleg!). Belemorzsolod az élesztőt, megvárod, amíg elkezd felhabzani, és a liszt közepébe öntöd. Hozzákevered a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy jól összedolgozható legyen a tészta. Összegyúrod és 2 részre vágod, mindegyiket átgyúrod, fél órát letakarva pihenteted.

A töltelékek elkészítése:

A darált dióhoz és mákhoz külön-külön hozzákevered az 5 – 5 evőkanál cukrot (eltérhetsz ettől aszerint, hogy mennyire édes tölteléket szeretnél). Hozzáadsz annyi tejet, hogy sűrű, de keverhető massza legyen és megfőzöd. Belereszeled a citrom héját és hagyod kihűlni. Ezután 12 – 12 golyót formálsz belőle. 

A tészta megtöltése:

Kinyújtod a tésztákat egyenként úgy, hogy 12 db-ra lehessen osztani és feldarabolod. A töltelékeket hosszúkásra formázod, a tésztába csavarod, két végét behajtod (a dióst és a mákost kicsit másképp, hogy meg lehessen különböztetni. Sütőlapon elhelyezett sütőpapírra rakod egymástól távolabb, mert tovább fognak nőni. Legegyszerűbb, ha két részben sütöd meg.  Tojás sárgájával megkened, majd 15 perc után ismét, és még egyszer (ettől lesz márványos a teteje).

 

Pozsonyi kifli tésztája

 

Pozsonyi kifli megtöltése

 

Pozsonyi kifli sütés előtt.

Sütés:

180 fokon kb. 3o perc sütési idő kell. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy megsült-e. Ha minden rendben volt, nagyon szép, márványos tetejű kifliket fogsz látni. Amikor kész, hagyod kihűlni. Süteményes dobozban egy hétig lehet tárolni. Ha karácsonyra szánod, egy héttel előtte elkészítheted.

 

Pozsonyi kifli

 

Pozsonyi kifli

 

Érdekelhet még: 

Karácsonyi hungarikumok

 

Képek: 

Saját készítésű pozsonyi kiflik saját felvételei

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!