A linzerkarikákat többféle módon lehet elkészíteni. A tésztája és a tészta összedolgozása nagyon egyszerű. Az alaptésztát feldolgozhatod úgy, hogy egyforma karikákat szaggatsz ki (sőt más formákat is használhatsz). A karikákat összeragaszthatod lekvárral: egyforma karikákat készítesz, lekvárral összeragasztod és a tetejére porcukrot hintesz. A sokkal mutatósabb sütemény úgy készül, hogy minden második karikát kristálycukorral kevert vágott dióba forgatsz. Még ennek is vannak változatai.
Linzer karikák készítése
Az egyszerű linzer karikák hozzávalói:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg porcukor
- 2 tojás (a sárgája a tésztába, a fehérje a kenéshez)
- 1 kávéskanál citromlé
- 2-4 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- barack, ribizli vagy más lekvár
A diós linzer karikák készítéséhez kell még:
- 20 dkg durvára vágott dió
- 1-2 evőkanálnyi kristálycukor
Elkészítés:
- A lisztet a vajjal összemorzsolod, belekevered a reszelt citromhéjat, a porcukrot, rászórod a csipet sót. Összekevered és a közepébe lyukat készítesz.
- Beleteszed a tojások sárgáját, a citromlevet és a tejfölt. Közepes keménységű tésztát készítesz. Jól összedolgozod. Fél órát pihenteted.
- Vékonyra nyújtod.
- Kerek, közepes méretű szaggatóval kiszaggatod, A diós linzerhez a felét megkened tojás fehérjével és beleforgatod a kristály cukorral összekevert vágott dióba. A képeken látatod, hogy nagyobb, nagyon mutatós darabokat készíthetsz, ha a felének közepét egy kicsi szaggatóval kilyukasztod (a kicsi karikákat is összeragaszthatod). Ilyenkor a sütemények közepén látszik a színes lekvár.
- A fenti mennyiségből hozzávetőlegesen 25 db 6,5 cm átmérőjű nagy és 3 cm átmérőjű kis, összeragasztott karikát tudsz készíteni.


Sütés:
Sütőlapon, sütőpapíron. Kb. 20 perc alatt megsül. Ha kihűlt, dobozban tárolhatod. Fogyasztás előtt kettőt-kettőt összeragasztasz lekvárral.
A linzerkarikák tálalása és tárolása
Tálra is felrakhatod, de tányérokra is teheted. Valami kis díszítőt is tehetsz hozzá. 


Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: