A medvehagymából sokféle étel készíthető: leves, mártás, főzelék. Szendvicsekre szórható, sőt palacsinta készítésénél is fel lehet használni: kétféle módon. Beletehető a töltelékbe, ez esetben az egyik legjobb megoldás a juhtúrós töltelék, mivel annak ízéhez illik a medvehagyma enyhén fokhagymás aromája. A másik megoldás, amikor a felaprított medvehagymát a palacsinta résztájába keverjük. Ilyenkor szép, zöld mintás palacsintákat tudunk sütni, amelyet a juhtúrós keverékkel megtöltve különleges külsőt viselő palacsintáink lesznek.
Palacsinta készítése
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 3 dl tej (lehet 2 dl tej és 1 dl szódavíz) – lehet, hogy csak kevesebb kell)
- 2 tojás
- csipet só
- olaj
Elkészítés:
- 1 dl tejet összekeversz a 2 tojással, 25 dkg liszttel, csipet sóval. Ha már csomómentes, hozzáteszed a maradék tejet illetve szódavizet. Hozzákeversz még 1 evőkanál olajat. Ebből a mennyiségből 15-20 palacsinta lesz attól függően, hogy milyen vastagságúra sütöd.
- Palacsintasütőbe teszel egy kevéske olajat, felforrósítod, majd beleöntesz 1 kis merőkanálnyi palacsintatésztát és a sütő forgatásával egyenletesen elosztod benne a tésztát. Elkezded sütni. Akkor jó, ha a palacsinta elmozdítható a sütőben. Ennek megállapításához kell egy kis gyakorlat. Ezután megfordítod késsel, falapáttal vagy feldobással (az edénytől függően) és a másik oldalát is megsütöd. Amikor kész, lapos tányérra csúsztatod.
- Ha vastagnak találod a palacsintát, két dolgot tehetsz: a tésztát egy kis tejjel még hígítod, vagy kevesebbet teszel a merőkanálba. Ezt próbálgatnod kell. Néhány darab megsütése után már a számodra megfelelő vastagságút tudod majd sütni.
A medvehagymás juhtúrós töltelék elkészítése
Hozzávalók:
- 25 dkg juhtúró
- 25 dkg tehéntúró
- 5 dkg sonka
- 0,5 – 1 dl tejföl (attól függően, milyen az összekevert túró állaga (az is előfordulhat, hogy nem kell)
- 1 csokor medvehagyma
- só
A töltelék elkészítése:
- A kétféle túrót villával összenyomkodod és összekevered. Ha túl darabos lenne, adj hozzá annyi tejfölt, hogy puha legyen, de maradjon egyben. ízlés szerint sózd meg.
- A sonkát apróra vágd fel.
- A medvehagyma szárát vedd le (esetleg az erezettel együtt húzd le a levélről – a szárakat összevágva beledobhatod egy zöldséglevesbe). Mosd meg, jól csepegtesd le, papírtörlővel kicsit törölgesd le. Vágd apróra
- A medvehagymából egy keveset tegyél félre belőle, a többit keverd a túróhoz. Tedd bele a sonkát is és alaposan dolgozd össze. A tálban simítsd le és oszd el kb. annyi részre, amennyi palacsintát sütöttél. Ha marad belőle, az sem baj, kenyérre kenve megehető.
A medvehagymás juhtúrós palacsinta elkészítése, tálalása
- A töltelékkel töltsd meg a palacsintákat. Sütőben kicsit átmelegítheted.
- Tálaláskor a tetejét a maradék tejföllel meglocsolhatod, a félretett medvehagymával megszórhatod. Díszítéshez használj lila hagymát, piros paprikát.
Változat:
Az apróra vágott medvehagymát a palacsinta tésztájába kevered. Ez esetben szép, zöld mintás palacsintákat fogsz sütni. Szerintem különleges látvány.
Érdekelhet még:
Medvehagymás palacsinta más módon
A medvehagymás juhtúrós palacsinta képei:
saját készítésű palacsinták saját felvételei
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: