Főzz otthon

Farsangi fánk recept

Farsangi fánk: a kelt tészták királynője. Készítése egyszerű annak, akik szokott kelt tésztát készíteni és bonyolult annak, aki nem. Ennek a különleges kelt tésztának az a lényege, hogy sok tojás kell bele, nem vízzel, hanem tejjel készül és olvasztott vajat is bele kell dolgozni a tésztájába. Ha mindezt megteszed, követed a receptet, akkor Te is tudsz kiváló fánkot készíteni. Remélem, a kezed is elég erős, mert itt nem elég a géppel történő dagasztás. 

Mielőtt belekezdenél a fánk készítésébe, ha érdekel,

olvasd el a farsangi fánk történetét.

 

Farsangi fánk

 

Farsangi fánk recept

Hozzávalók:

A hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek.

  • 0, 50 kg finom liszt (BL55)
  • 3,5 – 4 dl tej 
  • 6 db tojás sárgája 
  • 5 dkg vaj 
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 kávéskanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rumn
  • 1 csipet só 
  • olaj a kisütéshez 
  • sárgabarack lekvár és porcukor a tálaláshoz. 

Elkészítés:

A recept nem elég ahhoz, hogy a farsangi fánk elkészüljön. Ismerni kell hozzá a kelt tészta készítésének fortélyait is.

A következő lépésekben készítsd el a fánkot:

Olvaszd fel a vajat. 

 

Fél deci langyos tejbe tégy 1 kávéskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt.

Tedd – ha szükséges, szitáld a lisztet egy nagyobb tálba (alkalmas eszköz erre egy kelesztőtál, de ha nincs, más is megteszi). Keverd el benne a maradék 2 kávéskanálnyi cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Közepébe készíts mélyedést. Tedd bele a tojások sárgáját, amár langyosra hűlt olvasztott vajat és a közben felhabosodott élesztős tejet.

Keverd össze a folyékony dolgokat, majd kívólról befelé folyamatosan keverd bele a lisztet, közben hozzá adogatva a tejet. Amikor már mindent összekevertél, következik a dagasztás (lehet géppel vagy kézzel). A tészta állaga közepesen puha legyen. Mivel pontosan nem lehet megmondani milyen legyen a liszt, tej és tojások sárgájának aránya, ezért előfordulhat, hogy még egy kis lisztet, vagy még egy kis tejet kell a masszához adni. 

A dagasztás vége mindig 10 perc kézi dagasztás legyen. A tésztának szálasnak, hólyagosnak kell lennie, hogy a végeredmény kiváló legyen. A dagasztás a tálban is elvégezhető. 

A következő lépés a kelesztés: letakarva addig, amíg a tészta duplájára nő. Ez lehet 30-60 perc. A lényeg nem az idő, hanem a tészta mérete. 

A kétszeresre kelt tésztát gyúrólapon át kell dolgozni (menjen ki belőle a levegő), kinyújtan, nagyobb méretű kerek szaggatóval kiszaggatni, majd 10-15 percet letakarva pihentetni. A szaggatás utáni maradékot újra át kell gyúrni, szaggatni. A legvégén a maradékból lehet egy kis fonott darabot készíteni. 

 

Farsangi fánk tésztája

 

Farsangi fánk kiszaggatva

 

Sütés: 

4 ujjnyi forró olajban történjen. a kiszaggatott fánkot felemeljük, alul lyukat nyomunk a közepébe, majd a lyukas felével lefelé tesszük a forró olajba – annyit, hogy ne érjenek egymáshoz. Fedő alatt megsütjük az egyik felét (lehet hallani, amikor az olaj sercegni kezd a fedélről belecseppenő vízcseppektől), majd megfordítjuk és fedő nélkül a másik felét is megsütjük. 

Többrétegű papírtörlőn lecsepegtetjük.

 

A farsangi fánk sütése

 

Farsangi fánk lecsepegtetése

 

A farsangi fánk tálalása

A farsangi fánk könnyű, belseje sárgás színű, foszlós, lyukacsos. Látványnak sem utolsó, az íze pedig fenséges, főként akkor ha házi készítésű baracklekvár kerül a közepébe. 

 

Farsangi fánk tálalva

 

Farsangi fánk baracklekvárral

 

Képek: saját készítésű farsangi fánk saját felvételei.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!