Farsangi fánk: a kelt tészták királynője. Készítése egyszerű annak, akik szokott kelt tésztát készíteni és bonyolult annak, aki nem. Ennek a különleges kelt tésztának az a lényege, hogy sok tojás kell bele, nem vízzel, hanem tejjel készül és olvasztott vajat is bele kell dolgozni a tésztájába. Ha mindezt megteszed, követed a receptet, akkor Te is tudsz kiváló fánkot készíteni. Remélem, a kezed is elég erős, mert itt nem elég a géppel történő dagasztás.
Mielőtt belekezdenél a fánk készítésébe, ha érdekel,
olvasd el a farsangi fánk történetét.
Farsangi fánk recept
Hozzávalók:
A hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek.
- 0, 50 kg finom liszt (BL55)
- 3,5 – 4 dl tej
- 6 db tojás sárgája
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 3 kávéskanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál rumn
- 1 csipet só
- olaj a kisütéshez
- sárgabarack lekvár és porcukor a tálaláshoz.
Elkészítés:
A recept nem elég ahhoz, hogy a farsangi fánk elkészüljön. Ismerni kell hozzá a kelt tészta készítésének fortélyait is.
A következő lépésekben készítsd el a fánkot:
Olvaszd fel a vajat.
Fél deci langyos tejbe tégy 1 kávéskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt.
Tedd – ha szükséges, szitáld a lisztet egy nagyobb tálba (alkalmas eszköz erre egy kelesztőtál, de ha nincs, más is megteszi). Keverd el benne a maradék 2 kávéskanálnyi cukrot, a vaníliás cukrot és a sót. Közepébe készíts mélyedést. Tedd bele a tojások sárgáját, amár langyosra hűlt olvasztott vajat és a közben felhabosodott élesztős tejet.
Keverd össze a folyékony dolgokat, majd kívólról befelé folyamatosan keverd bele a lisztet, közben hozzá adogatva a tejet. Amikor már mindent összekevertél, következik a dagasztás (lehet géppel vagy kézzel). A tészta állaga közepesen puha legyen. Mivel pontosan nem lehet megmondani milyen legyen a liszt, tej és tojások sárgájának aránya, ezért előfordulhat, hogy még egy kis lisztet, vagy még egy kis tejet kell a masszához adni.
A dagasztás vége mindig 10 perc kézi dagasztás legyen. A tésztának szálasnak, hólyagosnak kell lennie, hogy a végeredmény kiváló legyen. A dagasztás a tálban is elvégezhető.
A következő lépés a kelesztés: letakarva addig, amíg a tészta duplájára nő. Ez lehet 30-60 perc. A lényeg nem az idő, hanem a tészta mérete.
A kétszeresre kelt tésztát gyúrólapon át kell dolgozni (menjen ki belőle a levegő), kinyújtan, nagyobb méretű kerek szaggatóval kiszaggatni, majd 10-15 percet letakarva pihentetni. A szaggatás utáni maradékot újra át kell gyúrni, szaggatni. A legvégén a maradékból lehet egy kis fonott darabot készíteni.
Sütés:
4 ujjnyi forró olajban történjen. a kiszaggatott fánkot felemeljük, alul lyukat nyomunk a közepébe, majd a lyukas felével lefelé tesszük a forró olajba – annyit, hogy ne érjenek egymáshoz. Fedő alatt megsütjük az egyik felét (lehet hallani, amikor az olaj sercegni kezd a fedélről belecseppenő vízcseppektől), majd megfordítjuk és fedő nélkül a másik felét is megsütjük.
Többrétegű papírtörlőn lecsepegtetjük.
A farsangi fánk tálalása
A farsangi fánk könnyű, belseje sárgás színű, foszlós, lyukacsos. Látványnak sem utolsó, az íze pedig fenséges, főként akkor ha házi készítésű baracklekvár kerül a közepébe.
Képek: saját készítésű farsangi fánk saját felvételei.







Kommentek