Főzz otthon

Mákos kalács

Mákos kalács: mostanában inkább már csak emlegetik, de ritkábban sütik karácsonykor. Divatosabb lett a bejgli. A kettő között az az alapvető különbség, hogy a diós és mákos kalács alapanyaga dagasztott kelt tészta, míg a bejgli kelesztett tészta ugyan, de nem dagasztják, továbbá vékonyabb a tésztája, több és mazsolával dúsított a töltelék benne.  Régebben a falvainkban nem a bejgli volt a szokásos karácsonyi sütemény, hanem a dagasztott kelt tésztából készített diós és mákos kalács. A hagyományok felelevenítésére mákos kalácsot készítettem. Itt olvashatod a receptet és láthatod a készülő és a kész mákos kalács képeit. 

 Mákos kalács készítése 

 

Mákos kalács

 

Hozzávalók

1 rúdhoz 

A tésztához: 

  • 30 dkg liszt
  • 7 dkg vaj
  • 1,3 dl tej
  • 2,5  evőkanál porcukor
  • 1/2 citrom reszelt héja 
  • 1/2 csomag vaníliás cukor 
  • 1 tojás + kevés a kenéshez
  • 2 dkg élesztő 

A töltelékhez: 

  • 15 dkg mák (ha szeretnéd, hogy több mák legyen benne, 20 dkg-ból készítsd) 
  • 4 – 5 evőkanál porcukor 
  • 1/2 citrom reszelt héja 
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • tej 

A mákos kalács elkészítése 

  • Az élesztőt fél deci tejben felfuttatod. 
  • A lisztet a vajjal elmorzsolod. Hozzáadod a cukrot, citromhéjat és a fél csomag vaníliás cukrot. Összekevered és a közepébe mélyedést készítesz. Ezt végezheted gyúrótáblán, gyúrólapon, de tálban is (én egy kelesztő tálban szoktam).
  • Beleteszed a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejjel összegyúród. 
  • 15 percig dagasztod (kezeddel a tészta alá nyúlva megemelgeted. Amikor a tésztán hólyagok keletkeznek. Akkor lesz kész.
  • Letakarva hagyod kelni addig, amíg a tészta kétszer akkora lesz. 
  • Előmelegíted a sütő 240-250 fokon.
  • Elkészíted a tölteléket: a hozzávalókat annyi tejjel összekevered, hogy sűrű, de még kenhető massza legyen. 
  • A gyúrólapon kinyújtod olyan hosszúra, amekkora a sütőlapod. 
  • Rákened a tölteléket, felcsavarod, tetejét felvert tojással vagy tojás sárgájával megkened. Az oldalát megszurkálod, hogy a sütésnél keletkező gőz eltávozzon. Ha ezt nem teszed meg, a tészta teteje sütés közben könnyen megrepedhet . 

 

Mákos kalács tésztája

 

Mákos kalács töltelék

 

Mákos kalács tésztája

 

Mákos kalács készítése

 

Mákos kalács megkenése

 

 A mákos kalács sütése 

A feltekert tésztát az előmelegített sütőbe teszed. 7 – 8 perc után leveszed a hőmérsékletet 220 fokra, majd 10 perc után 180 fokra. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarod. Összesen 35 percig sütöd.

Elkészítési idő

Ha frissen szeretnéd tálalni, kb. 3 órával a tálalás előtt kell elkezdened. A kelés idejét nem lehet előre meghatározni, mert az függ a helyiség hőmérsékletétől is.

Tálalás, javaslat

Amikor kihűlt, felszeleteled és tálra vagy tányérokra teszed. Ha marad belőle, reggeli és délutáni tejes kávé mellé nagyon finom. Tartalma leves után második fogás is lehet. A gyerekek imádni fogják!

 

Mákos kalács

 

Mákos kalács

 

Érdekelhet még: 

Mákos guba

 

Képek: saját készítésű mákos kalács saját felvételei. 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!