Mákos kalács: mostanában inkább már csak emlegetik, de ritkábban sütik karácsonykor. Divatosabb lett a bejgli. A kettő között az az alapvető különbség, hogy a diós és mákos kalács alapanyaga dagasztott kelt tészta, míg a bejgli kelesztett tészta ugyan, de nem dagasztják, továbbá vékonyabb a tésztája, több és mazsolával dúsított a töltelék benne. Régebben a falvainkban nem a bejgli volt a szokásos karácsonyi sütemény, hanem a dagasztott kelt tésztából készített diós és mákos kalács. A hagyományok felelevenítésére mákos kalácsot készítettem. Itt olvashatod a receptet és láthatod a készülő és a kész mákos kalács képeit.
Mákos kalács készítése
Hozzávalók
1 rúdhoz
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 1,3 dl tej
- 2,5 evőkanál porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás + kevés a kenéshez
- 2 dkg élesztő
A töltelékhez:
- 15 dkg mák (ha szeretnéd, hogy több mák legyen benne, 20 dkg-ból készítsd)
- 4 – 5 evőkanál porcukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 csomag vaníliás cukor
- tej
A mákos kalács elkészítése
- Az élesztőt fél deci tejben felfuttatod.
- A lisztet a vajjal elmorzsolod. Hozzáadod a cukrot, citromhéjat és a fél csomag vaníliás cukrot. Összekevered és a közepébe mélyedést készítesz. Ezt végezheted gyúrótáblán, gyúrólapon, de tálban is (én egy kelesztő tálban szoktam).
- Beleteszed a felfuttatott élesztőt, a tojást és a tejjel összegyúród.
- 15 percig dagasztod (kezeddel a tészta alá nyúlva megemelgeted. Amikor a tésztán hólyagok keletkeznek. Akkor lesz kész.
- Letakarva hagyod kelni addig, amíg a tészta kétszer akkora lesz.
- Előmelegíted a sütő 240-250 fokon.
- Elkészíted a tölteléket: a hozzávalókat annyi tejjel összekevered, hogy sűrű, de még kenhető massza legyen.
- A gyúrólapon kinyújtod olyan hosszúra, amekkora a sütőlapod.
- Rákened a tölteléket, felcsavarod, tetejét felvert tojással vagy tojás sárgájával megkened. Az oldalát megszurkálod, hogy a sütésnél keletkező gőz eltávozzon. Ha ezt nem teszed meg, a tészta teteje sütés közben könnyen megrepedhet .
A mákos kalács sütése
A feltekert tésztát az előmelegített sütőbe teszed. 7 – 8 perc után leveszed a hőmérsékletet 220 fokra, majd 10 perc után 180 fokra. Ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarod. Összesen 35 percig sütöd.
Elkészítési idő
Ha frissen szeretnéd tálalni, kb. 3 órával a tálalás előtt kell elkezdened. A kelés idejét nem lehet előre meghatározni, mert az függ a helyiség hőmérsékletétől is.
Tálalás, javaslat
Amikor kihűlt, felszeleteled és tálra vagy tányérokra teszed. Ha marad belőle, reggeli és délutáni tejes kávé mellé nagyon finom. Tartalma leves után második fogás is lehet. A gyerekek imádni fogják!
Érdekelhet még:
Képek: saját készítésű mákos kalács saját felvételei.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: