A lecsó a magyar konyha egyik alapétele. Zöldpaprika, paradicsom, hagyma, só és némi zsiradék (sertészsír vagy szalonna) és belevaló (kolbász, debreceni, virsli) szükségeltetik hozzá. Az alapanyagok mennyiségét viszont mindenki tetszése szerint határozhatja meg, így – mivel szigorú szabályok nincsenek, minden háztartásban egy kicsit másképp készítik. Mióta a mediterrán vidékekről származó cukkini és padlizsán nálunk is meghonosodott, ezek a zöldségek is bevonultak az alapanyagok közé. Itt egy ilyen, újabb fajta lecsó receptjét olvashatod.
Lecsó készítése másképp
Hozzávalók:
- 2 db nagyobb sárga zöldpaprika
- 2 db nagyobb piros színű (kápó vagy kaliforniai)
- 2 db csípős zöld paprika (lehet nem csípős is)
- 2 db közepes paradicsom
- 1 db kisebb padlizsán
- 1 db kisebb cukkini
- 2 pár debreceni (lehet más hasonló is)
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- só, bors 1 db babérlevél
Előkészítés:
A padlizsán és cukkini héját zöldségtisztítóval eltávolítod. A zöldpaprika csumáját eltávolítod. A paradicsom héját forró vízbe történő mártás után lehúzod. A belevalót is kockákra vagy karikákra aprítod.
A zöldpaprikát, paradicsomot, padlizsánt és cukkinit kockákra vágod. A hagymát és fokhagymát felaprítod.
Elkészítés:
A hagymát a zsíron megpárolod, beleteszed sorrendben, kis szünetekkel a zöldpaprikát, a padlizsánt, a cukkinit és végül a paradicsomot. Beleteszed a babérlevelet, sózod, borsozod. Végül – amikor már minden majdnem puha – a debrecenit is belerakod és készre főzöd.
Tálalás
Frissen tálalod, tetejét megszórhatod vágott petrezselyemmel vagy metélőhagymával. A friss kenyér ideális kiegészítője.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: