Főzz otthon

Narancsos almalekvár

Vannak évek, amikor nagyon jó az almatermés. Ilyenkor olcsó az alma és a falusi háztartásokban is gondot jelenthet a sok alma tárolása. Gazdaságos megoldás a tartósítás. Az egyik jó megoldás a süteményekbe (almás pite, almás rétes) tehető formában eltenni az almát, de készíthető belőle befőtt, almapüré, almalekvár is. Itt egy narancsos almalekvár receptjét olvashatod.

Narancsos almalekvár készítés

 

narancsos-almalekvar1

 

Hozzávalók:

3 kisebb (kb. 300 g-os) üveghez

  • 1 kg hámozott, feldarabolt savanykás alma magház nélkül (pl. jonatán)
  • 1 db narancs
  • 1 db citrom
  • 20 – 30 dkg cukor (ízlés szerint)

Előkészítés:

  • Az 1 kg feldarabolt almához kell kb. 1,3 kg alma. Négybe vágod, kiveszed a magházat, lehámozod (más sorrendben is elvégezheted ezt a munkát), darabokra vágod. Beleteszed egy 2 -3 literes lábosba. Rányomod a citrom levét, hogy ne barnuljon meg.
  • A narancsot meghámozod, gerezdekre szedet, a gerezdeket kisebb darabokra vágod. Hozzáteszed az almához.
  • A narancs és citrom héját is belereszelheted.
  • A cukrot rászórod az előkészített gyümölcsre, és az egészet összekevered.

 

narancsos-almalekvar2

 

Elkészítés:

  • A gyümölcsök és cukor keverékét fedő alatt lassan elkezded melegíteni, hogy levet eresszen. Amikor már van lé az edény alján, az egészet forrásig melegíted és fedő nélkül főzöd 20 percig.
  • Botmixerrel pürésíted és tovább főzöd. (Sajnos, többször, a végén állandóan kevergetni kell, mert különben – mint minden püré – eléggé fröcsköl.

 

narancsos-almalekvar3

 

  • Amikor besűrűsödött, üvegekbe mered. Az üvegeket 5 – 10 percre fejre állítod, majd 1 napra száraz dunsztba teszed.

 

narancsos-almalekvar4

 

Címkézés, tárolás

  • A kész lekvárra megnevezéssel és dátummal címkét teszel. Száraz, hűvös helyen, felbontás után hűtőszekrényben tárolod.
  • Ha ajándékba szánod, készíts hozzá színes textil tetőt és kösd át rafiával vagy vékony színes szalaggal.

 

narancsos-almalekvar5

 

narancsos-almalekvar6

 

Narancsos alma lekvár képek: saját készítésű lekvár saját felvételei.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!