Kenyér dagasztás nélkül? Erre a néhány szóra sokan felkapják a fejüket. Micsoda? Lehet dagasztás nélküli kenyeret sütni? Az emberek emlékezetében a kenyérsütés fogalma összekapcsolódik a kovász és a dagasztás fogalmával. Az előbbi valami csodaszerként, az utóbbi pedig nehéz fizikai munkaként jelenik meg a képzeletben. Ha ez ilyen komplikált és nehéz munka, inkább megvesszük a boltban – hiszen ma már mindenféle csodakenyér kapható készen.
Miből készül a kenyér?
A kenyér alapanyagai:
- liszt (sokféle lisztből lehet kenyeret sütni: búza kenyérlisztből készül a fehér kenyér, de lehet a liszt egy részét rozsliszttel, teljes kiőrlésű búzaliszttel, kukoricaliszttel, köles- és tönkölybúza liszttel, sőt főtt krumplival is helyettesíteni)
- víz
- só
- élesztő vagy kovász
Az élesztő vagy kovász ” erjedési folyamatot indít be, és a keletkező gázoktól lesz lyukacsos a kenyér. A kenyér dagasztásakor Te dolgozol, a dagasztás nélküli kenyér készítésekor a munkát az élesztő végzi el. A fentiekből érzékelheted, hogy az alapanyagok ára a “filléres” kategóriába tartozik. Ezért, no meg azért, mert az üzletekben kapható kenyerek nagy része tele van adalék anyagokkal, a téma “megér egy misét”.
A kenyér dagasztás nélkül
Kevés élesztővel készül, így jóval hosszabb kelesztési időre van szükség, mint a dagasztással készült kenyereknél: 10 – 12 – 14 órára – az élesztő mennyiségétől és a helyiség hőmérsékletétől függően. A recept, amit az alábbiakban olvashatsz, alapanyagként búzaliszt és rozsliszt keverékét tartalmazza. (A kovász készítése kicsit macerás, azért készítem én is élesztővel.)
A dagasztás nélküli kenyér készítésének 3 kritikus pontja:
- az alapanyagok mennyisége és aránya, elsősorban az élesztőé
- a kelesztési idő: elég hosszú a kevés élesztő miatt. 12-14 óra
- a sütés hőmérséklete
A dagasztás nélkül készült kenyér készítése
Hozzávalók:
- 360 g búzaliszt (készítheted tiszta búzalisztből is, ha éppen csak az van otthon, amikor megszáll az ihlet.
- 90 g rozsliszt
- 350 ml (3,5 dl) víz
- 1 kávéskanál vagy teáskanál só (ízlés dolga)
- 1/4 kávéskanál porélesztő
A hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek, más különösebb előkészítést nem igényelnek.
Ebből a mennyiségből egy db kb. 70 dkg-os kenyér lesz. Természetesen kétszer ekkora mennyiségekkel is dolgozhatsz, készíthetsz egy belőle egy vagy két kenyeret. A kétszeres mennyiség gazdaságosabb, mert ugyanazzal az energiával kétszer annyi kenyeret készítesz.
A kenyér elkészítése:
A lisztet beleteszed egy tálba. (Ha szükséges, átszitálod.)Hozzáteszed a sót és a porélesztőt. Összekevered.
Keverés közben hozzáadod a vizet. Kézzel kicsit összedolgozod.
Lefedve félre teszed és hagyod kelni 10-12-14 óra hosszat.
A tésztára ráütsz, hogy távozzon belőle a levegő ét átdolgozod.
Lisztezett lapon letakarva 2 órát pihenteted.
A pihentetés vége előtt negyed órával a sütőt 215 fokra előmelegíted.
Ha van sütőbe tehető, megfelelő méretű lábosod, felforrósítod és beleteszed a kenyeret. Tetejét bevagdalod (tojással, tojásfehérjével vagy tejföllel megkened – de ez nem feltétlenül szükséges). Az eredeti recept így szól.
Nekem nincs ilyen lábosom. Én bezsírozott, lisztezett sütőlapon sütöm (a sütőpapír sajnos ráragad a kenyérre).
A kenyér sütése:
215 fokon 45-50 percig – levegőkeverés nélkül. Az eredeti recept szerint 30 percig letakarva, 20 percig fedő nélkül. A sütésnél vedd figyelembe, hogy milyen a sütőd. Kisebb nagyobb eltérések lehetnek. A jól átsült kenyér alul-felül kopog. A tetejét vizes ecsettel áthúzod. Ettől szép fényes lesz.
Én nem fedtem le. Sütés közben így is nagyon szépen “feljött”, a képen láthatod és a belseje is szép, lyukacsos lett.
A dagasztással készült kenyér készítéséről itt olvashatsz.
Képek: saját készítésű dagasztás nélküli kenyér saját felvételei.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: