Főzz otthon

Sütőtökös mákos rétes

A sütőtökös mákos rétes (és a tökös-mákos rétes) az őszi-téli időszakban a régen a falvakban gyakran készített édesség volt és szinte mindenki szerette. A tök és mák megtermett a kiskertekben, liszt, zsír, cukor volt a kamrában, még vásárolni sem kellett hozzá. Akkoriban még kézzel nyújtották a rétestésztát – helyenként még ma is – de rohanó világunkban erre nincs idő. Jó réteslapok kaphatók készen, könnyen és gyorsan lehet velük dolgozni, így a rétes elkészítése viszonylag gyorsan megy. Ha van egy jó töltelék recept, és tudod, hogyan kell a réteslappal bánni,  szinte elrontani sem lehet.

A sütőtökös mákos rétes hozzávalói

2 rúdhoz (végeket leszámítva 14 db-hoz)

A tésztához:

  • 1 csomag 8 db-os réteslap
  • 2 kiskanál zsír
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa

A töltelékhez:

  • 40 dkg reszelt sütőtök (közepes kanadai körte alakú sütőtök fele)
  • 20 dkg darált mák (készítheted kevesebbel, ha ezt teszed, pótold a mennyiséget reszelt tökkel)
  • 4 – 6 evőkanál cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom reszelt héja
  • fűszerek: 2 – 4 kiskanál fahéj, 1-1 kiskanál gyömbér és szerecsendió (itt is használhatod a Kotányi mézes keveréket: 4 kiskanálnyit

A sütőtökös mákos rétes elkészítése

  • A sütőtököt megtisztítod, lereszeled. Hozzáteszed a cukrot és a mazsolát. Negyedórát állni hagyod, közben időnként átkevered, hogy a sütőtök kiengedett kevés levében a cukor feloldódjon és a mazsola is felvegyen kevés nedvességet.
  • Állás után hozzákevered a mákot, citromhéjat és a fűszereket.
  • A 2 kiskanál zsírt megolvasztod
  • Egy megnedvesített konyharuhára kiterítesz 4 réteslapot, a lapok között kevés zsírral foltokban megkened A réteslap szélétől kb. 10 cm-re csíkban a réteslapra szórsz 1 kanál zsemlemorzsát, ráhalmozod a töltelék felét, rászórsz egy másik kanálnyi zsemlemorzsát, ráhajtod a réteslapot és a konyharuha segítségével felhengergeted. Úgy csináld, hogy az egyik zsemlemorzsa réteg alulra kerüljön, mert ez foga fel az esetleg kibocsátott nedvességet.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire teszed úgy, hogy a másik rúd melléje elférjen.
  • A sütőt bekapcsolod 175 fokra.
  • Elkészíted a másik rudat.

A sütőtökös mákos rétes sütése

  • 175 fokon, kb. fél óra (a rétes teteje piruljon meg, és lehessen érezni az étel illatát.

 

sutotokos-makos-retes1

sutotokos-makos-retes2

 

sutotokos-makos-retes3

 

 

Megjegyzés:

A sütés gazdaságosabb, ha 4 rúd sül – de a másik kettőt célszerű más töltelékkel készíteni.

Még több sütőtökös receptet itt találsz!

 

Képek:

Saját készítésű rétes saját felvételei

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!