A sütőtökös mákos rétes (és a tökös-mákos rétes) az őszi-téli időszakban a régen a falvakban gyakran készített édesség volt és szinte mindenki szerette. A tök és mák megtermett a kiskertekben, liszt, zsír, cukor volt a kamrában, még vásárolni sem kellett hozzá. Akkoriban még kézzel nyújtották a rétestésztát – helyenként még ma is – de rohanó világunkban erre nincs idő. Jó réteslapok kaphatók készen, könnyen és gyorsan lehet velük dolgozni, így a rétes elkészítése viszonylag gyorsan megy. Ha van egy jó töltelék recept, és tudod, hogyan kell a réteslappal bánni, szinte elrontani sem lehet.
A sütőtökös mákos rétes hozzávalói
2 rúdhoz (végeket leszámítva 14 db-hoz)
A tésztához:
- 1 csomag 8 db-os réteslap
- 2 kiskanál zsír
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 40 dkg reszelt sütőtök (közepes kanadai körte alakú sütőtök fele)
- 20 dkg darált mák (készítheted kevesebbel, ha ezt teszed, pótold a mennyiséget reszelt tökkel)
- 4 – 6 evőkanál cukor
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- fűszerek: 2 – 4 kiskanál fahéj, 1-1 kiskanál gyömbér és szerecsendió (itt is használhatod a Kotányi mézes keveréket: 4 kiskanálnyit
A sütőtökös mákos rétes elkészítése
- A sütőtököt megtisztítod, lereszeled. Hozzáteszed a cukrot és a mazsolát. Negyedórát állni hagyod, közben időnként átkevered, hogy a sütőtök kiengedett kevés levében a cukor feloldódjon és a mazsola is felvegyen kevés nedvességet.
- Állás után hozzákevered a mákot, citromhéjat és a fűszereket.
- A 2 kiskanál zsírt megolvasztod
- Egy megnedvesített konyharuhára kiterítesz 4 réteslapot, a lapok között kevés zsírral foltokban megkened A réteslap szélétől kb. 10 cm-re csíkban a réteslapra szórsz 1 kanál zsemlemorzsát, ráhalmozod a töltelék felét, rászórsz egy másik kanálnyi zsemlemorzsát, ráhajtod a réteslapot és a konyharuha segítségével felhengergeted. Úgy csináld, hogy az egyik zsemlemorzsa réteg alulra kerüljön, mert ez foga fel az esetleg kibocsátott nedvességet.
- Sütőpapírral bélelt tepsire teszed úgy, hogy a másik rúd melléje elférjen.
- A sütőt bekapcsolod 175 fokra.
- Elkészíted a másik rudat.
A sütőtökös mákos rétes sütése
- 175 fokon, kb. fél óra (a rétes teteje piruljon meg, és lehessen érezni az étel illatát.
Megjegyzés:
A sütés gazdaságosabb, ha 4 rúd sül – de a másik kettőt célszerű más töltelékkel készíteni.
Még több sütőtökös receptet itt találsz!
Képek:
Saját készítésű rétes saját felvételei
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: