Főzz otthon

Medvehagyma

 

A medvehagyma évelő növény. Akkor bújik ki a földből, mikor a fákon még nincs levél, ekkor gyűjti magába az energiát a túléléshez. Mire a lombkoronák kifejlődnek, már el is virágzik. Fogyasztani a virágzás előtti gyenge leveleket lehet. Nálunk legnagyobb mennyiségben a Mecsekben, Orrfű közelében található. Itt szokták megrendezni minden évben a Medvehagyma Fesztivált. Szedésénél vigyázni kell, mert nagyon hasonlít a gyöngyvirág levelére, ami viszont mérgező. Egyedül ne kószálj az erdőben, mert a medve is szereti.

 

Medvehagyma2

 

 

Ételek medvehagymából

 

Néhány éve nagy divat lett a medvehagymából különféle ételeket készíteni, többek között az alábbiakat:

  • medvehagyma leves
  • medvehagyma mártás
  • medvehagymás palacsinta
  • medvehagymás pogácsa.

  medvehagyma-leves   hus-medvehagyma-martassal   medvehagymas-palacsinta Tartósítani is lehet (szárítani, fagyasztani, pesztó is készíthető belőle).

Medvehagyma leves

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 csomag medvehagyma (így kapható a piacokon)
  • 2 db közepes burgonya
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 2 – 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 liter víz (a krumpli főzővizével együtt)
  • 2 közepes szelet fehér kenyér
  • só, bors.

Elkészítés:

  1. A medvehagyma levelekről vágd le a szárakat, mosd meg és aprítsd fel. A burgonyát hámozd meg, vágd fel darabokra és kevés vízben tedd fel főni. A hagymát vágd fel apróra. A fokhagymát vágd fel, sóval dörzsöld szét, vagy fokhagymaprésben zúzd szét. A kenyeret megpirítod és kockákra vágod. Ha nincs pirítód, vágd fel kockákra, és kevés zsíron pirítsd meg egy lábosban.
  2. A medvehagymák szárát távolítsd el és egy tálban engedj rá vizet (mivel erdőben terem, nem árt neki egy kevés áztatás.
  3. Tisztítsd meg a krumplit és kevés vízben tedd fel főni.
  4. A hagymát vágd fel apróra és tedd fel párolni kevés olajon vagy zsíron.
  5. A medvehagymát mosd meg, vágd fel apróra, dobd rá a hagymára és párod vele együtt, amíg kicsit összeesik.
  6. Közben tisztítsd meg és vágd apróra a fokhagymát vagy készítsd be a fokhagyma présbe. Tedd a medvehagymás masszához.
  7. A masszát botmixerrel pépesítsd el, közben a főtt krumplit is tedd hozzá. A pépet ízesítsd sóval, borssal. Add hozzá a tejszínt, engedd fel, és melegítsd forrásig.
  8. Közben piríts meg két nagyobb szelet kenyeret és vagdald fel kockákra (ha nincs kenyérpirítód, kockázd fel a kenyeret és kevés olajon pirítsd meg).

Tálalás:

Kenyérkockákat tégy a tetejére és ha van, megszórhatod a tetejét snidlinggel.

 

Gyors számítás:

Medvehagyma: 240 Ft

Krumpli, hagyma, fokhagyma: 60 Ft

Tejszín: 140 Ft

Többi:  60 Ft

Összesen: 500 Ft,  125 Ft/adag

Tejszín nélkül: 360 Ft,  90 Ft/adag

 

További receptek: 

Medvehagyma mártás

Medvehagymás palacsinta

Medvehagyma tartósításáról 

itt tájékozódhatsz!

 

Képek: saját felvételek

Címkék: ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!