A zöldséges tócsni – nem újdonság. Feltételezem, hogy az eredeti tócsni receptben a krumplit azért helyettesítették zöldségekkel, mert – az egészséges táplálkozás jegyében – csökkenteni akarták az étel szénhidrát tartalmát. Ez a változtatás azonban más haszonnal is járt: új ételek jöttek létre. Cukkiniből valószínűleg már sokan készítettek tócsnit, de van még néhány reszelhető zöldség, amelyek szintén alkalmasa zöldséges tócsni készítésére. Ilyenek például: a sütőtök, a cékla, a sárga- és fehérrépa. A továbbiakban néhányról itt olvashatsz.
A zöldséges tócsni alapanyaga
A zöldséges tócsni alapanyaga lehet minden olyan zöldség, amit reszelni lehet, és emiatt alkalmas arra, hogy a receptben a krumpli helyére lépjen. Az utóbbi időkben három ilyen zöldséget próbáltam ki. Ezek:
- cukkini
- sütőtök
- cékla.
Zöldséges tócsni készítése
Hozzávalók:
8 db kisebb tócsnihoz
- 0,5 kg zöldség (cukkini, sütőtök, cékla)
- 3 – 5 evőkanál liszt
- 1 db tojás
- fűszerek: fokhagyma, só, bors
Előkészítés:
- A zöldséget durva reszelőn lereszeled.
- A fokhagymát felaprítod (vagy később fokhagymapréssel nyomod a masszába).
Elkészítés:
- A tojást hozzákevered a lereszelt zöldséghez. Annyi lisztet adsz hozzá, hogy jól keverhető massza legyen.
- Megsózod, hozzáadod a fűszereket: a fokhagymát és a borsot.
- Egy megfelelő méretű edénybe másfél cm magasan olajat töltesz és felforrósítod.
- A masszából evőkanálnyi mennyiséget a forró olajba teszel, a kanállal kicsit szétlapítod, ha szükséges megformázod.
- Amikor az egyik fele megsült, megfordítod, és a másik felét is átsütöd.
- A kész tócsnikat papírtörlővel bélelt tálra kiszeded.
A zöldséges tócsni tálalása
Cukkini-tócsni:
Sütőtök-tócsni:
Cékla-tócsni:
Fogyasztható
- önmagában, színes zöldségekkel tálalva
- Köret lehet párolt, szaftos húsok mellé
- Lehet főzelékre feltét.
Érdekelhet még:
Képek: saját készítésű ételek saját felvételei
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: