Főzz otthon

Zöldséges tócsni

A zöldséges tócsni – nem újdonság. Feltételezem, hogy az eredeti tócsni receptben a krumplit azért helyettesítették zöldségekkel, mert – az egészséges táplálkozás jegyében –  csökkenteni akarták az étel szénhidrát tartalmát. Ez a változtatás azonban más haszonnal is járt: új ételek jöttek létre. Cukkiniből valószínűleg már sokan készítettek tócsnit, de van még néhány reszelhető zöldség, amelyek szintén alkalmasa zöldséges tócsni készítésére. Ilyenek például: a sütőtök, a cékla, a sárga- és fehérrépa. A továbbiakban néhányról itt olvashatsz.  

Cékla-tócsni

 

A zöldséges tócsni alapanyaga

 

A zöldséges tócsni alapanyaga lehet minden olyan zöldség, amit reszelni lehet, és emiatt alkalmas arra, hogy a receptben a krumpli helyére lépjen. Az utóbbi időkben három ilyen zöldséget próbáltam ki. Ezek:

  • cukkini
  • sütőtök
  • cékla. 

Zöldséges tócsni készítése

 

Hozzávalók:

8 db kisebb tócsnihoz

  • 0,5 kg zöldség (cukkini, sütőtök, cékla)
  • 3 – 5 evőkanál liszt
  • 1 db tojás
  • fűszerek: fokhagyma, só, bors 

Előkészítés: 

  • A zöldséget durva reszelőn lereszeled.
  • A fokhagymát felaprítod (vagy később fokhagymapréssel nyomod a masszába). 

Elkészítés: 

  • A tojást hozzákevered a lereszelt zöldséghez. Annyi lisztet adsz hozzá, hogy jól keverhető massza legyen. 
  • Megsózod, hozzáadod a fűszereket: a fokhagymát és a borsot. 
  • Egy megfelelő méretű edénybe másfél cm magasan olajat töltesz és felforrósítod. 
  • A masszából evőkanálnyi mennyiséget a forró olajba teszel, a kanállal kicsit szétlapítod, ha szükséges megformázod. 
  • Amikor az egyik fele megsült, megfordítod, és a másik felét is átsütöd. 
  • A kész tócsnikat papírtörlővel bélelt tálra kiszeded. 

A zöldséges tócsni tálalása

 

Cukkini-tócsni: 

Cukkini tócsni

Sütőtök-tócsni: 

Sütőtök tócsni

Cékla-tócsni:

Cékla tócsni

 

Fogyasztható

  • önmagában, színes zöldségekkel tálalva 
  • Köret lehet párolt, szaftos húsok mellé 
  • Lehet főzelékre feltét.

 

Érdekelhet még: 

Tócsni 

Sütőtök tócsni

 

Képek: saját készítésű ételek saját felvételei

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!