Főzz otthon

Zöldfűszerek a konyhában

Az étkezési kultúra fejlődése magával hozta a fűszerek egyre szélesebb körű használatát. Ma megcsodálunk egy-egy fűszerkertet és kevesen emlékeznek arra, hogy régen a falusi konyhakertekben a háziasszonyok maguk termelték meg a  konyhában használt fűszernövényeket: petrezselymet, kaprot, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet, zsályát, csombort. Mit teszünk mi most? Ugyanezt tesszük a teraszon, erkélyen cserépben. A zöld fűszerek használata reneszánszát éli, az igényesebb éttermek egy részének is van saját fűszerkertje.

Milyen fűszernövényeket nevelj cserépben

Ez több tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy mennyi helyed van a cserepek elhelyezésére. Arra kell gondolnod, hogy amikor a kis növényt megvásárolod, egy-két nap után át kell ültetned egy nagyobb cserépbe, mert különben nem fog fejlődni, sőt tönkre is mehet. Átültetésükhöz 15, 20 és 25 cm-es cserepeket, vagy balkonládákat használhatsz. Petrezselymet, kaprot nem érdemes otthon nevelned, mert megveheted a piacokon és a kapor nem is igazán szép látvány és elég magasra nő. Tájékoztatásul néhány javaslat:

  • nagy cserép: rozmaring, tárkony, citromfű, menta
  • közepes cserép: zsálya, bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű (oregano)
  • kis cserép: majoránna

Bazsalikom

bazsalikom

Oregano

szurokfű (oregano)

Rozmaring

rozmaring

Kakukkfű

kakukkfű

Tárkony

tárkony

 

Mire van szükségük a fűszernövényeknek

  Ha cserépben nevelsz fűszernövényt, jó ha tudod, hogy mire van szükségük:

  • napfényre (napos helyen fejlődnek jól, árnyékban, fényszegény helyen nem)
  • megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű földre (laza, kissé homokos föld, a kötött talaj nem megfelelő)
  • vízre (rendszeres öntözésre).

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a fűszernövények szépen fejlődnek és egész nyáron ellátnak zöld fűszerrel.  

Mire használhatod a zöld fűszereket

  A fűszerek elsőrendű feladata az ételek élvezeti értékének növelése, de ezen kívül más értékes tulajdonságokkal is bírnak:

  • étvágyjavítók, segítik az emésztést
  • egyesek vitamin tartalommal, gyógyhatással is rendelkeznek
  • rovarirtó és molyűző hatásuk is ismert.

A bejárat közelében tartva védik a lakóteret a legyektől és más rovaroktól.  

A fűszerezés művészete

  A fűszerezés a konyhaművészet tárgykörébe tartozik és nem lehet egy-két hónap alatt megtanulni. Az előírt mennyiségek mindig hozzávetőlegesek, mert mindenkinek más az ízlése. Alkalmazkodni kell

  • a szokásokhoz
  • az étel mennyiségéhez
  • az esetleges diétákhoz
  • a klímához.

Mégis van néhány alapelv, amelyhez érdemes tartani magad:

  • a fűszerzés legyen túlzásoktól mentes, mértéktartó
  • alkalmazkodjon az étel jellegéhez
  • legyen finom aromájú, esetleg pikáns
  • az ételnek ne vegye el az ízét, hanem csak javítsa (íz kiemelő vagy íztompító hatásával).

Ha türelemmel gyakorolod, az eredmény magáért fog beszélni.   Fűszerekkel kapcsolatos cikkeket itt találsz: Tíz fűszernövény – tíz kérdés Fűszernövények a háztartásban Őrök állnak az erkélyünkön   Képek: saját felvételek

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!