Az étkezési kultúra fejlődése magával hozta a fűszerek egyre szélesebb körű használatát. Ma megcsodálunk egy-egy fűszerkertet és kevesen emlékeznek arra, hogy régen a falusi konyhakertekben a háziasszonyok maguk termelték meg a konyhában használt fűszernövényeket: petrezselymet, kaprot, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, szurokfüvet, zsályát, csombort. Mit teszünk mi most? Ugyanezt tesszük a teraszon, erkélyen cserépben. A zöld fűszerek használata reneszánszát éli, az igényesebb éttermek egy részének is van saját fűszerkertje.
Milyen fűszernövényeket nevelj cserépben
Ez több tényezőtől függ, elsősorban attól, hogy mennyi helyed van a cserepek elhelyezésére. Arra kell gondolnod, hogy amikor a kis növényt megvásárolod, egy-két nap után át kell ültetned egy nagyobb cserépbe, mert különben nem fog fejlődni, sőt tönkre is mehet. Átültetésükhöz 15, 20 és 25 cm-es cserepeket, vagy balkonládákat használhatsz. Petrezselymet, kaprot nem érdemes otthon nevelned, mert megveheted a piacokon és a kapor nem is igazán szép látvány és elég magasra nő. Tájékoztatásul néhány javaslat:
- nagy cserép: rozmaring, tárkony, citromfű, menta
- közepes cserép: zsálya, bazsalikom, borsikafű (csombor), szurokfű (oregano)
- kis cserép: majoránna
bazsalikom
szurokfű (oregano)
rozmaring
kakukkfű
tárkony
Mire van szükségük a fűszernövényeknek
Ha cserépben nevelsz fűszernövényt, jó ha tudod, hogy mire van szükségük:
- napfényre (napos helyen fejlődnek jól, árnyékban, fényszegény helyen nem)
- megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű földre (laza, kissé homokos föld, a kötött talaj nem megfelelő)
- vízre (rendszeres öntözésre).
Ha ezek a feltételek teljesülnek, a fűszernövények szépen fejlődnek és egész nyáron ellátnak zöld fűszerrel.
Mire használhatod a zöld fűszereket
A fűszerek elsőrendű feladata az ételek élvezeti értékének növelése, de ezen kívül más értékes tulajdonságokkal is bírnak:
- étvágyjavítók, segítik az emésztést
- egyesek vitamin tartalommal, gyógyhatással is rendelkeznek
- rovarirtó és molyűző hatásuk is ismert.
A bejárat közelében tartva védik a lakóteret a legyektől és más rovaroktól.
A fűszerezés művészete
A fűszerezés a konyhaművészet tárgykörébe tartozik és nem lehet egy-két hónap alatt megtanulni. Az előírt mennyiségek mindig hozzávetőlegesek, mert mindenkinek más az ízlése. Alkalmazkodni kell
- a szokásokhoz
- az étel mennyiségéhez
- az esetleges diétákhoz
- a klímához.
Mégis van néhány alapelv, amelyhez érdemes tartani magad:
- a fűszerzés legyen túlzásoktól mentes, mértéktartó
- alkalmazkodjon az étel jellegéhez
- legyen finom aromájú, esetleg pikáns
- az ételnek ne vegye el az ízét, hanem csak javítsa (íz kiemelő vagy íztompító hatásával).
Ha türelemmel gyakorolod, az eredmény magáért fog beszélni. Fűszerekkel kapcsolatos cikkeket itt találsz: Tíz fűszernövény – tíz kérdés Fűszernövények a háztartásban Őrök állnak az erkélyünkön Képek: saját felvételek
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: